Bölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfog(ak) eltávolítására gyakran kerül sor teljesen egészséges fogazatú embereknél is, amennyiben ezek panaszt okoznak. A bölcsességfognak nem kell szuvasnak, tömöttnek vagy töröttnek lennie ahhoz, hogy komoly fájdalmat vagy problémát okozzon. A legtöbb esetben maguk a fogak teljesen egészségesek, azonban az állcsontban nincsen elegendő hely számukra, így torlódást, szuvasodást idézhetnek elő a szomszédos fogakon, vagy feszítést, gyulladást, csont felszívódást váltanak ki a környező szövetekben. Eltávolításukra ezért legtöbbször a környező szövetek, fogak megóvása érdekében van szükség.

A bölcsességfog eltávolítását minden esetben megelőzi a komoly állapotfelmérés. A fogeltávolítás műtéti beavatkozás, erre mind a páciensnek, mind az orvosnak fel kell készülnie, testben, műtéti technikában. Erősen gyulladt bölcsességfog eltávolítás esetén első alkalommal a fogorvos antibiotikumot írhat elő, hogy a gyulladás valamennyit csökkenjen a műtét idejére. Az erősen gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető, így ilyen állapotban műtét csak nagyon ritkán végezhető. Megfelelő előkészítés és általános egészségi állapot felmérése után természetesen a bölcsességfog műtét tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Leggyakoribb panaszok a bölcsességfogak területén:

  • fájdalmas feszítő érzés az alsó vagy felső állkapocs, állkapocsizület területén
  • szájnyitási nehézség, korlátozottság
  • fogelőtörési zavar, bölcsességfog mögötti tasakkal és ennek gyulladásával
  • fogszuvasodás, erős romlott szuvas fog szaga
  • fogtorlódás az elülső fogak területén bölcsességfog előtti hetes fogak szuvasodása, csontállományának sérülése
  • bölcsességfog rendellenes helyzete miatt
  • belső orca beharapása, sebei, rendellenes helyzetű felső bölcsességfog miatt

A műtét után:

A műtét után bizonyos esetekben antibiotikumot ír fel az orvos, az esetleges szövődmények elkerülésére. Amennyiben varratot helyeztek el, ennek eltávolítási ideje egy-két hét között van. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben szükség van, erre általában diclofenac tartalmú fájdalomcsillapítót ír fel a fogorvos. A fent említett Árnika és Symphytum homeopátiás szerek jótékonyan hatnak a seb és csontgyógyulásra, fájdalomcsillapító hatásuk is van.

Tejtermékeket, forró italokat a műtét után pár napig fogyasztani nem javasolt. A seb szélét másnaptól már lehet finoman mosni, a szájhigiénia fenntartása nagyon fontos. A sebet szívogatni, öblögetni nem szabad!