Implantáció

A fogbeültetés napjainkra egy rutineljárássá vált. A páciensek számára egy nagyon összetett kép él az fogimplantációról, ami egy kis részében valóban igaz is. A döntő többség számára azonban egy meglepő tapasztalat az, hogy a fogbeültetés egy gyakorlatilag fájdalommentes beavatkozás, amely még egy gyökérkezelésnél is kíméletesebb. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik és mivel a csontszövetekben kevesebb az idegvégződés, ezért szinte semmilyen fájdalomérzettel nem jár.

Miután a páciens megkapta az érzéstelenítőt és annak hatása már érvényesül, az implantológus egy speciális sebészeti készülékkel elkészíti a mesterséges foggyökér helyét és rögzíti az előre megtervezett méretű implantátumokat a csontba.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy a fogbeültetés nem végezhető el, mert a rendelkezésre álló csontállomány nem megfelelő, nem képes befogadni az implantátumot, mert az állcsont nem elég széles vagy magas. Ilyen esetekben a fogbeültetés előtt csontpótlásra van szükség.

Az implantátum behelyezése után a műtéti szituációtól függően azonnal vagy néhány hét elteltével rákerül az ínyformázó gyógyulási csavar. Ennek az a funkciója, hogy a fogbeültetést követően az íny elnyerje ideális formáját a végleges implantációs pótláshoz.